Noviomagum weet weer te winnen van Spirit

Zaterdag stond na een vrij weekend de tweede speelronde van het voorjaar op het programma, waar de selectie in Voorthuizen aantrad tegen die van Spirit. Voor de vierde keer dit seizoen stonden deze ploegen tegen elkaar, waarbij Novio 2 geen enkel punt wist binnen te slepen, en Novio 1 nog geen enkele keer verloor. Aangezien Novio in beide poules niet mee lijkt te doen om het kampioenschap, lijkt het hoofddoel vooral nieuwe dingen uitproberen en verbeteren voor volgend seizoen (wellicht dat daarom een aantal vedettes op de bank moesten beginnen…).

Zoals altijd mocht het 2e beginnen. De start van de wedstrijd was op zijn best gezegd rommelig, de eerste verdediging van de Nijmegenaren hadden het goed onder controle, maar het aanvalsvak speelde erg slordig en rondde matig af. Spirit kwam uiteindelijk op een 2-0 voorsprong voordat Novio met een demarrage dan wat terug deed: tweemaal Tjeu om gelijk te maken, waarna Kim met een omdraaibal de 2-3 binnen gooide. Doelpunten over en weer zorgden voor een 5-5 tussenstand, waarna Spirit de afronding beter op orde kreeg, en plots uitliep naar 9-5. De ruststand zou later bepaald worden op 10-7, waarmee een volgens coach Marc dramatische eerste helft ten einde kwam. Hij spoorde zijn team aan om totaal anders voor de dag te komen in de tweede helft, want als er een dag was waarop Spirit 2 te pakken was, dan wel op deze dag dat ze zelf ook niet super waren. Dat leek in de oren geknoopt te zijn, via een schot van Tom en weer tweemaal Tjeu stond Novio binnen een mum van tijd in de tweede helft weer naast Spirit: 10-10. Spirit wist vervolgens een tijd het initiatief vast te houden, maar vanaf 15-13 forceerde Anne eerst een strafworp en vervolgens maakte ze een doorloopbal knap met één hand af om de stand weer gelijk te trekken. Stefanie knalde er gelijk een bal bij en Novio had ineens de voorsprong: 15-16! Nadat deze door Spirit met een doorloopbal werd weggewerkt scoorde Anne nogmaals waarmee ze Novio opnieuw aan de goede kant van de score kreeg, maar ditmaal pakte Spirit de voorsprong weer terug voordat Tjeu met een strafworp het vlak voor tijd weer gelijk maakte: 18-18. En toen bleek Spirit 2 klinischer dan Novio, het schoot nog tweemaal van afstand raak, en pakte zo de overwinning na een spannende tweede helft: 20-18. Zure druiven voor Novio 2, dat genekt werd door een moeizame eerste helft, en pas in de tweede helft liet zien wat het in huis heeft.

Dan naar de hoofdmachten. Daar valt het kwartje zoals bekend vaak andersom, Novio 1 heeft al vele malen op rij geen verlies geleden tegen Spirit 1. De openingsfase was echter voor de thuisploeg, die snel een 3-1 voorsprong pakte, maar Mikki (loepzuiver in de eerste helft met een percentage van 50%) schoot dat snel weer aan flarden: 3-3. De eerste helft bleef vervolgens heel gelijk op gaan: met doelpunten van Rein, Mikki, Daan en Esther wist geen van beide ploegen weg te lopen van de ander, en stond er met de rust 11-11 op het scorebord. Maar al vroeg in de tweede helft zou dat beeld veranderen. De al vroeg ingevallen Freek scoorde in die fase driemaal (waaronder een typische doorloopbal met één hand en rare wegvallende schoten die magisch genoeg loepzuiver door de korf gaan), en aangevuld met doelpunten van Eric, Mikki, Daan en de eveneens ingevallen Hanna liep Novio uit naar een 14-21 voorsprong. De wedstrijd kabbelde vervolgens wat voort, beide ploegen haalden niet hun hoogste niveau, waardoor mooie combinaties aan beide kanten niet de afronding kregen die ze verdienden. Het doelpunt dat uiteindelijk nog het uitbundigst gevierd werd was de laatste van de laat ingevallen Mark, hij werd constant luid aangespoord om te schieten, en nadat hij na het missen van een doorloopbal dat advies toch maar aannam, gooide hij hem tot vreugde van de reserves nog door de korf ook: eindstand 18-26. Een wat zakelijke overwinning, waardoor Novio 1 nog altijd op vier punten achterstand blijft van koploper Velocitas. Aankomend weekend zijn de eerste thuiswedstrijden van de tweede helft van de veldcompetitie, dan speelt de selectie tegen die van Victum uit Houten.

Daan 7x, Mikki 7x, Freek 4x, Esther 2x, Hanna 2x, Eric 2x, Mark 1x, Rein 1x