Noviomagum verliest in slotseconde van NKC’51 

Afgelopen weekend ontving de selectie van Noviomagum die van NKC’51 uit Nijverdal. Beide ploegen van de gasten vonden we voor de aanvang van de wedstrijden lager op de ranglijst terug, maar de gastheren wisten nog goed hoe het in de heenwedstrijd bij de reserveteams pas in de laatste minuut beslist werd, en dat de hoofdmacht uit Nijverdal die van de Nijmegenaren bedwongen had. Dus voor onderschatting was absoluut geen plaats. 

Zoals altijd eerst het 2e. Na het verlies van vorige week lijkt er voor Novio 2 niets meer op het spel te staan, behalve het verbeteren van het korfbal spelletje zelf, waardoor de spelers dus met een aantal puntjes voor op de “i” het veld betraden. Tot 4-4 ging de wedstrijd gelijk op, waarna Novio 2 via Hanna, Tom en Mikki een gaatje sloeg naar 7-4. Dat gaatje werd ondanks de tegenstribbelingen van NKC’51 bijna in zijn geheel in stand gehouden tot de thee, de ploegen gingen rusten met een 11-9 tussenstand. Qua spel leek het verschil tussen de ploegen echter veel groter. Gesteund door een sterk reboundoverwicht (met in het bijzonder de energieke Tjeu) creëerde Novio veel meer kansen dan de tegenstander, maar een zeer matig afrondingspercentage zorgde ervoor dat de wedstrijd nog niet beslist was. Dat werd dus de focus van de tweede helft: selectief blijven in welke kansen genomen werden, en ze dan ook vol vertrouwen afmaken. Sanne had dat goed in haar oren geknoopt, zij scoorde een schot en een doorloopbal. Toen Kim dat laatste kunstje haar nadeed was de tussenstand 14-9, en leek NKC’51 klaar voor de nekslag. Maar de thuisploeg bleef gebukt gaan onder het matige schutterswerk, en daar moest iets aan veranderen. Cris kwam in het veld voor een nieuwe aanvallende dynamiek, en zorgde met een assist op Hanna en een mooi schot ervoor dat er weer twee goals bijkwamen: 16-10. NKC’51 gaf niet op, scoorde driemaal op rij voordat Cris opnieuw liet zien dat er wel goede schutters aanwezig waren in de zaal: 17-13. Maar opnieuw scoorde NKC’51 tweemaal voordat, u raadt het al, Cris weer een goal maakte voor de 18-15. Later scoorde de andere invaller Anne nog de 19-16, voordat NKC’51 zich wéér terug knokte: 19-18. Tjeu mocht vervolgens twee keer aanleggen vanaf de strafworpstip (te vroeg inlopen van NKC’51 zorgde dat hij zijn misser mocht corrigeren), Mikki scoorde zijn strafworp wel direct, en het slotakkoord was voor dezelfde Mikki, die ditmaal een korte kans raak schoot die door Cris werd aangegeven met een pass door de benen van Kim. Eindstand 22-18, in een wedstrijd waarin je nooit het gevoel dat dat er verloren zou worden, maar die wel veel eerder beslist had kunnen worden. 

Dan de hoofdmachten. Bij een 5-5 tussenstand hadden er al vijf verschillende spelers van Novio gescoord, maar was het initiatief voor de gasten. Dat sloeg vervolgens echter helemaal om. Twee goals op rij van Peta, en later twee op rij van Cristel, met tussendoor wat strafworpen van Freek zorgden voor een stevige demarrage van de thuisploeg. Rein zette vervolgens van afstand de ruststand op het scorebord: 12-7 in het voordeel van de Nijmegenaren. Er leek tot nu toe weinig aan de hand op het scorebord, maar het spel was niet zo soepel als dit verschil deed vermoeden. Het rendement ook hier niet al te hoog, maar verdedigend had de ploeg de zaken goed genoeg op orde om NKC’51 op afstand te zetten. Maar dat liet NKC’51 niet zomaar gebeuren, in de tweede helft voerde het hun eigen verdedigende druk op, en haalde daarmee Novio meer en meer uit hun spel. Die vechtersmentaliteit zorgde ervoor dat de ploeg ook in de score beetje bij beetje terug kwam. Zo nu dan wist Novio er nog een bal bij te schieten, maar uiteindelijk zou er bij 17-17 toch weer een gelijke stand op het scorebord komen. Daan en Rein vonden het vervolgens genoeg, zij schoten Novio weer terug aan de goede kant van de score, maar deze goals werden door NKC’51 weer gepareerd tot 19-19, en vervolgens zou het zelf voor het eerst sinds lange tijd weer op voorsprong komen: 19-20. Rein, op dat moment de enige speler aan Nijmeegse zijde die zich constant goed vrij wist te spelen, werd vervolgens een aantal keer achter elkaar in stelling gebracht waardoor hij vlak voor tijd de gelijkmaker kon binnen schieten: 20-20. Een paar mislukte aanvallen aan beide kanten zorgde ervoor dat de tijd er bijna op zat. Novio moest de bal nog een keer naar de korf gooien om een schotklok overschrijding te vermijden, die poging werd onderschept door NKC’51, dat met slechts enkele seconden op de klok nog één laatste gooi naar de winst mocht doen. De bal kwam het vak in, werd direct diep het veld in gegooid, waar Tom zijn tegenstander kwijt raakte. Die gooide vlak voor de zoemer de bal omhoog, welke vervolgens in het eindsignaal door de korf viel: een loepzuivere “buzzerbeater”. Enorme ontlading bij NKC’51, dat met de 20-21 overwinning twee dure punten bij kan schrijven en verder afstand neemt van de onderkant van de ranglijst. Enorm zure druiven voor Novio, dat een punt op het allerlaatste moment als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. De zeer matige tweede helft kan als boosdoener worden aangewezen, waarbij ook bij deze wedstrijd gekeken kan worden naar het schotpercentage: dat lag slechts op 11%, waardoor zeldzame scenario zich ontpopte dat Novio een wedstrijd verloor waarin het bijna 30 doelpogingen meer nam dan de tegenstander… Stof tot nadenken dus. Volgende week speelt de selectie weer uitwedstrijden: Novio 2 gaat op bezoek bij de nog ongeslagen koploper DVO 4, Novio 1 gaat richting Vroomshoop voor een duel met het nog puntloze TOP. 

 

Doelpunten Noviomagum: 

Rein 6x, Freek 4x, Daan 3x, Cristel 2x, Kirsten 2x, Peta 2x, Esther 1x