Noviomagum verliest van koplopers

Afgelopen weekend gingen de ploegen het veld weer op. Na meerdere trainingen die afgewerkt werden met temperaturen onder het vriespunt waren de weersomstandigheden voor de eerste wedstrijd meer dan een meevaller: een lekker temperatuurtje met af en toe een kleine druppel. De selectie van Noviomagum moest echter wel gelijk aan de bak: beide teams moesten op bezoek bij de koploper van hun poules: Novio 2 reisde naar SKF 3 in Veenendaal, en Novio 1 ging op bezoek bij Velocitas in Leiderdorp. Dat zou dus zeker geen appeltje-paaseitje worden…

Zoals altijd eerst het 2e. Dat wist dat het bij verlies tegen SKF de koploper definitief uit het zicht zou raken, dus zouden er goede zaken gedaan moeten worden tegen deze ervaren tegenstander. In tegenstelling tot de heenwedstrijd startte SKF ditmaal veel beter dan Novio, en nam het al snel een 3-0 voorsprong. Novio liet het er echter niet bij zitten, kwam via goals van Anne, Tjeu, Cris en Michiel terug tot 3-4, waarna een interessante eerste helft volgde met veel doelpunten aan beide kanten. Via 8-8, 10-10, 12-12 en 13-13 gaven beide ploegen elkaar nauwelijks ruimte, maar vlak voor het rustsignaal wist SKF een belangrijk gaatje te slaan, het scoorde nog driemaal (waarvan 2 in de laatste minuut) voor een 16-13 ruststand. Zeker geen onvrede over het spel, het scoren liep ook lekker, maar verdedigend moesten er duidelijk puntjes op de “i” om het zuiver schietende SKF nog te kunnen pakken. Maar het was juist SKF dat het hoge afrondingspercentage vast wist te houden in de tweede helft, waar Novio 2 meer moeite krijg om de bal door de korf te krijgen. Dit zorgde ervoor dat Novio 2 in de tweede helft nooit dichterbij zou komen dan de 3 goals verschil die er met de rust al op het scorebord stonden. Via doelpunten over en weer zou Tjeu met een strafworp in de laatste seconde de eindstand bepalen op 25-28. Zeker geen slechte wedstrijd van het 2e, maar ook eentje waarin er weinig twijfel was over wie hem zou winnen. De achterstand op SKF groeit door deze verliespartij naar 5 punten, wat betekent dat Novio 2 afgeschreven lijkt voor een stunt in de reserve 1e klasse.

Dan naar Novio 1, dat in Leiderdorp ook een overwinning nodig had om aansluiting te vinden met de top van de competitie. In de eerste helft van de veldcompetitie was Novio nog de enige ploeg die van Velocitas wist te winnen, wat de Nijmegenaren veel vertrouwen gaf. Alleen wist het ook dat de gastheer natuurlijk scherp zou zijn om dit niet nog een keer te laten gebeuren. De start van de wedstrijd was overduidelijk voor Velocitas, waar in de beginfase de heren van de thuisploeg een 7-3 voorsprong op het scorebord wisten te zetten. Novio moest in de achtervolging, kwam even later op 10-6 nog niet veel dichterbij, maar een sterkere fase vlak voor en na de rust leidde ertoe dat Novio via driemaal Freek en tweemaal Mikki terugkwam tot op één doelpunt, waarna Cristel de gelijkmaker van dichtbij binnen schoot: 12-12! Het leek dus weer een wedstrijd te zijn geworden! Maar Velocitas liet zien dat het niet voor niks bovenaan staat, het gaf extra gas, en zette de Nijmegenaren even gemakkelijk weer terug naar vier verschil: 16-12. Dat zou Novio niet meer te boven komen Het verschil werd nog twee keer terug gebracht naar twee doelpunten, maar later wist Velocitas nog verder uit te lopen naar zes goals tot 23-17, in een fase waarin voor Novio alleen Karien zich nog scorend wist te onderscheiden. Eindstand zou met 24-20 nog iets draaglijker worden, maar het was duidelijk dat in de tweede helft Noviomagum niet goed genoeg was om het Velocitas moeilijk te maken. Hierdoor groeit het verschil tussen de Leiderdorpers aan tot 4 punten, en heeft ook Novio 1 een eventuele titel niet meer in eigen hand.

Volgende week is een vrij weekend, en kan iedereen kijken hoe de échte sterren korfballen tijdens de Korfballeague finale (te bezichtigen in ons eigen clubhuis!). De week erna reist de selectie af naar Voorthuizen, voor twee duels tegen de selectie van Spirit!

Freek 5x, Mikki 5x, Karien 3x, Kirsten 2x, Eric 2x, Cristel 1x, Esther 1x, Daan 1x