Noviomagum sluit zaalseizoen af met dubbele winst

Daar waren ze dan afgelopen zaterdag, de laatste wedstrijden van de zaalcompetitie. Vanaf deze week gaan alle ploegen weer het veld op, dus er was nog één kans om in de warmte van de zaal te laten zien waar de ploegen toe in staat zijn. Novio 2 deed dit tegen hekkensluiter KVZ 3, Novio 1 mocht zich gaan meten met runner-up MIA 1.

Zoals altijd eerst het 2e. Dat sprak voor aanvang van de wedstrijd één ambitieus doel uit: zorgen dat de ploeg op 300 doelpunten uit zou komen voor het hele zaalseizoen. Om dat doel te behalen moest er echter wel 32 keer gescoord gaan worden. Scherpte en felheid waren dus nodig om deze jacht naar veel doelpunten tot een goed einde te brengen. En Novio 2 startte furieus, al binnen enkele minuten stond het met 5-0 voor via Mikki, Hanna, Anne, Tom en Cris. Het rendement was erg hoog van de thuisploeg, veel aanvallen eindigen in de beginfase in een doelpunt, en Novio bleef maar uitlopen tot een tussenstand van 11-2. Even later stond het inmiddels al 16-6, totdat KVZ 3 vlak voor rust de marge met drie schoten nog wist te verkleinen tot 16-9. In de rust lag Novio 2 dus precies op schema om de doelstelling te behalen, gelijk er weer vol voor gaan in de hervatting en het moest mogelijk zijn. Bij het betreden van het veld voor de tweede helft bleek de ziekenboeg van KVZ 3 te vol om nog een volledig achttal op te kunnen stellen, zij moesten met hun zevenen verder. Dat kwam de wedstrijd uiteraard niet ten goede, Novio zette in de tweede helft dominant spel neer en scoorde er op los: de eerste 4 goals vielen aan Nijmeegse zijde voordat KVZ 3 wat terug deed, en vervolgens scoorde Novio daar nog eens 6 keer op rij overheen: 26-10. Novio was hard op weg om hun doel te halen, en vanaf 30-14 haalde Cris met twee rake schoten de doelstelling binnen: 32-14! Geweldig natuurlijk, maar er waren nog zo’n 8 minuten te spelen! Matthieu, Hanna, en Anne deden nog een duit in het zakje, Kacper scoorde nog een weergaloze goal door weg te springen en met 1 hand af te ronden, en het slotakkoord was uiteindelijk een strafworp van Tom: eindstand 38-17. Een wedstrijd die zeker niet spannend werd, maar waar de zelf opgestelde doelstelling overtuigend werd binnen gesleept. Novio 2 eindigde de competitie uiteindelijk als derde op de ranglijst met 20 punten.

Dan begonnen de hoofdmachten van Novio en MIA aan hun afsluiting van het seizoen. In Amersfoort startte Novio furieus, maar speelde het een hele moeilijke tweede helft en werd er uiteindelijk in de laatste minuut met één doelpunt verschil verloren. Dat wilde de ploeg deze keer natuurlijk voorkomen. Mark zorgde voor een goede start door het allereerste schot van de wedstrijd te promoveren tot een doelpunt, en later stond het door goals van Freek, Cristel en Daan 5-5. Qua afronding was het geen geweldige wedstrijd wat beide ploegen op de mat legden, maar er was zeker wel strijd, en de ploegen bleven aan elkaar gewaagd tot een tussenstand van 8-8. Maar vlak voor de rust wist Noviomagum dan eindelijk een gaatje te slaan: Daan scoorde een afstandsschot na een mooie actie van Mark, die vervolgens er nogmaals langs ging maar hem dit keer zelf weergaloos afmaakte met een doorloopbal, waarna Cristel met een kort schot er uiteindelijk 11-8 van maakte bij rust. In de tweede helft wist Novio dit gat te vergroten naar 14-10, en leek de ploeg de wedstrijd onder controle te krijgen. Maar vervolgens viel het opeens helemaal stil, wat MIA de gelegenheid gaf om helemaal terug te komen tot 14-14. Dus plotseling ging er toch nog een spannende slotfase aan komen. Novio kwam door goals van Karien en Freek later weer op een voorsprong van twee, 17-15. Maar MIA ging stoïcijns door met hun sterke tweede helft, en kwam met 3 goals op rij vlak voor tijd op voorsprong: 17-18. Zou het toch weer hetzelfde scenario als de heenwedstrijd worden? Nee, dat wilden de spelers van Novio niet nog een keer. Freek scoorde de belangrijke gelijkmaker met nog zo’n minuutje op de klok, en vervolgens werd het heel spannend. Maar het aanvalsvak had zowaar een plan opgesteld over hoe het de laatste aanvallen zou uitspelen, en ze deden dat zeer vakkundig. Daan werd degene die het zou moeten gaan doen, hij speelde zich mooi vrij uit een goede actie, en schoot met een “soepel schotje” de 19-18 binnen met nog zo’n 20 seconden op de klok. Ondanks meerdere pogingen in de slotfase scoorde MIA niet meer, en haalde Novio zo de overwinning over de streep. Mooie revanche voor de verloren wedstrijd in Amersfoort, en een leuke opsteker voor de veldcompetitie. Noviomagum 1 zou met 17 punten uiteindelijk ook op de 3e plek eindigen in de 1e klasse. Na een korte voorbereiding om weer te wennen aan het kunstgras zijn de eerste wedstrijden voor de selectie op 31 maart: Novio 2 speelt tegen SKF 3, en Novio 1 tegen Velocitas 1.

Freek 6x, Daan 5x, Mark 3x, Cristel 2x, Karien 1x, Kirsten 1x, Eric 1x