Noviomagum pakt moeizame dubbele winst in openingsweekend

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk weer zover: het openingsweekend van het nieuwe korfbalseizoen! Na een lange voorbereiding mocht de selectie van Noviomagum dan gaan laten zien wat het in huis heeft tijdens thuiswedstrijden tegen MIA 2 en KVZ 1. De spelers hadden er zin in, het publiek leek ook klaar om verwend te worden, en dus kon om 14:00 uur stipt de afworp genomen worden!

Zoals altijd gebeurde dat als eerst bij het 2e. Met de uit de jeugd overgekomen Jesper en debutante Astrid in de basis startte Novio 2 scherp aan de wedstrijd, het zette MIA 2 onder druk in het verdedigingsvak, en kwam via een strafworp van Jesper en een schot van Astrid snel op een 2-0 voorsprong. Kim gooide de eerste doelpoging van het andere vak door de korf met een doorloopbal, en het eerste gaatje was een feit: 3-0! Zou het dan een walk-over worden tegen de piepjonge ploeg uit Amersfoort? Zeker niet, Novio 2 was niet effectief, verloor wat concentratie, en MIA 2 profiteerde: 10 minuten later stond het 3-4 in het voordeel van de gasten. Mark had er toen genoeg van en scoorde van zijn favoriete plek de gelijkmaker: 4-4. Coach Marc besloot toen de vakken al door elkaar te gooien en bracht Anne naar het andere vak en liet nieuwe aanwinst Annick ook haar debuut maken. Tjeu schoot de voorsprong voor de Nijmegenaren binnen, en later scoorde ook Michiel nadat hij door Mark vakkundig werd vrijgespeeld, maar beide doelpunten werden door MIA 2 gepareerd: ruststand 6-6. En wie dacht dat de doelpunten in de eerste helft duur waren, had de tweede helft nog niet gezien… In het eerste kwartier van het tweede bedrijf kon geen enkele speler de trekker succesvol overhalen en dus was het een serieuze doelpunten schaarste, die als eerste door MIA 2 werd doorbroken met een strafworp. Even later mistte de uitploeg een stip waarmee het de voorsprong had kunnen verdubbelen, en toen nam coach Marc een time-out. En mochten er prijzen worden uitgedeeld voor het goed timen van deze coachmomenten, dan is Marc nu officieel kandidaat: Novio 2 kwam als herboren uit de time-out en nam de wedstrijd over. Tjeu schoot raak van afstand om de stand gelijk te trekken, Kim deed dat ook voor de voorsprong, en toen later aanjager Tjeu nogmaals raak schoot en een strafworp scoorde die werd versierd door de ijzersterk ingevallen Wout (zijn reboundkracht kon door niemand bij MIA 2 of 3 worden beantwoord), leek de wedstrijd op 10-8 gespeeld. Mark scoorde nog een afstandsschot alvorens Tjeu, de uitblinker van de tweede helft, met zijn vijfde goal de wedstrijd in het slot gooide: 12-9 werd de eindstand. De kop is eraf en de eerste punten zijn gelijk binnen, maar aan het spel en het rendement zal nog veel moeten verbeteren wil Novio 2 dit jaar nog mooie dingen laten zien.

Dan naar de hoofdmacht, waar Rein ontbrak wegens ziekte, maar debutant Elise wel kon starten in de seizoensopener. En Elise luisterde dat debuut gelijk op met de 1-0, maar van een doelpuntrijke wedstrijd kon allerminst gesproken worden. Ook in deze wedstrijd had het eerste verdedigingsvak van de Nijmegenaren de touwtjes stevig in handen (vooral Karien en Daan haalden hun tegenstander volledig uit de wedstrijd), maar het eerste aanvalsvak had ontzettend veel moeite met scoren. Eric en Freek probeerden het vaak, (zoals gewend) uit bijna alle mogelijke hoeken en standen, maar een degelijk rendement werd niet gehaald… Zelfs een strafworp kon geen uitkomst meer bieden… Uiteindelijk scoorde KVZ uit een pijlsnelle doorloopbal de gelijkmaker: 1-1. De vakwissel bracht enigszins wat nieuw elan in de aanval, en Daan en Mikki scoorden allebei een schot om een voorsprong te pakken van 3-1. Voor de rust viel er nog één doelpunt: Eric scoorde van afstand. Ruststand (ja, u leest het goed…): 4-1 in het voordeel van de Nijmegenaren. Een dramatisch rendement op de aanvallen, ze wilden maar niet vallen, en de ploeg mag van geluk spreken dat de verdediging het wel zo lang wist vast te houden en daarmee KVZ ook machteloos in de tang hield. In de tweede helft hoopte iedereen dat het beter zou gaan, en Freek scoorde ditmaal wel zijn strafworp, waarna Daan raak schoot uit voor de verandering een soepele aanval: 6-1. Maar het bleef zeer moeizaam gaan bij de thuisploeg, dat wel de gasten consistent terug wist te dringen. Na een hele tijd weer moeten wachten op een goal scoorde Freek dan eindelijk een keer van afstand voor de 7-2, en daarna wist KVZ eerst nog dichterbij te komen met twee goals voordat Mikki van afstand de 8-4 maakte. Wilco bracht een kwartier voor het einde dan nog Mark en Astrid, zij kwamen in het veld voor Eric en Elise. Het zorgde niet echt voor een vernieuw beeld in de wedstrijd, Novio bleef dominant maar hield moeite met afdrukken. Invaller Mark scoorde wel snel van afstand de 9-5, waarna coach Wilco misschien nog wel de meest typerende woorden van de middag sprak: “Mooi wordt het niet meer, zorg maar gewoon dat we de wedstrijd winnen…”. Dat bleek een trigger voor Mikki, die pardoes de 10-5 binnen gooide. Dat bleek de laatste goal van de Nijmegenaren, en na twee goals van KVZ eindigde de matige wedstrijd in 10-7. Mikki zou uiteindelijk eindigen als topscorer met 3 goals, met een opmerkelijk goed schotpercentage van maar liefst 43%. Zo begint dus ook Novio 1 met een overwinning, volgende week kan er revanche worden genomen voor het getoonde spel. Novio 2 speelt dan tegen Wageningen 3, Novio 1 gaat op bezoek bij Juventa 1.

Mikki 3x, Daan 2x, Freek 2x, Elise 1x, Eric 1x, Mark 1x