Noviomagum opgelucht na overwinning tegen Rigtersbleek

Speelronde 4, en het zou een spannende dag zijn voor de selectie van Noviomagum. Novio 2, dat uitstekend uit de startblokken is gekomen, ontving één van de vier medekoplopers OVVO 3. Novio 1, dat tot nu toe een stuk stroever liep, ontving Rigtersbleek, dat net als Novio 1 met twee behaalde punten het ook vrij moeilijk had gehad.

Zoals altijd eerst het 2e. Dat moest gaan opboksen tegen de schat van ervaren spelers die OVVO 3 had meegebracht, en in het begin had het het daar niet makkelijk mee. Annick maakte met een soepele omdraaibal de 1-1, maar vervolgens was OVVO de sterkere ploeg. Het ene vak van Novio 2 wist de tegenstander iets langer af te remmen, maar OVVO liep alsnog uit naar 1-6 voordat Tjeu met een benutte strafworp iets terug kon doen. Vervolgens gooide OVVO de vakken nog om in de tweede helft om ook in het vak dat het wat moeilijker had beter te gaan draaien, en dat had ook nog eens het gewenste effect. Novio 2 had het zwaar in deze fase, maar hing via rake schoten van Kim en nogmaals Tjeu nog wel aan het lint. OVVO scoorde toen een vrije bal, Tom deed dat kunstje keurig na, en de ruststand zou uiteindelijk 5-10 worden in het voordeel van OVVO. De opdracht voor Novio 2 was duidelijk, de tegenstander is goed, je zult beter voor de dag moeten komen en een nagenoeg perfecte wedstrijd moeten spelen om kans te krijgen op punten. En ondanks dat de intentie om er vol in te gaan er ongetwijfeld was, was het juist de klasse en de ervaring van de tegenstander die in het begin van de tweede helft de wedstrijd besliste. Novio 2 moest het doen met korte, vaak één-schots aanvallen, waar de tegenstander juist meer kon herhalen en een veel beter rendement haalde. Maar liefst zeven goals op rij van OVVO voordat Novio met een korte kans van invaller Rein wat terug kon doen: 6-17… Michiel maakte niet lang daarna met een mooie wegtrekbal de 7-18, maar in de laatste 10 minuten die volgden zouden de Nijmegenaren niet meer scoren. Eindstand werd een zeer duidelijke en verdiende 7-21 nederlaag. OVVO 3 laat daarmee aan de andere concurrenten zien een topfavoriet voor de titel te zijn, Novio 2 morst de eerste punten en gaan de komende wedstrijden leren wat hun positive is tussen de andere “ koplopers”.

Dan naar Novio 1, dat na matig gespeeld te hebben in de eerste drie wedstrijden het roer om gooide. Natuurlijk waren er al wat verschuivingen in de opstelling geweest, maar ditmaal werden Mikki en Mark gepromoveerd naar de hoofdmacht, zij vervingen Daan en Rein. Het begin van de wedstrijd ging gelijk op: Kirsten rondde kundig een vrije bal af, en Karien schoot raak van afstand voor de 2-2. Maar vervolgens liep het even helemaal niet bij de thuisploeg, en Rigtersbleek haalde een enorm hoog rendement op de kansen (zeker op wegstarters van onder de korf) en liep zomaar uit naar 2-6. Maar Novio rechtte de rug, en de strijdlust die eerder weleens leek te ontbreken was er deze middag wel. Freek, Kirsten en Eric verkleinden het gat naar 5-6, en na goals van nogmaals Kirsten, Mikki en nogmaals Eric en Freek had de ploeg het heft weer in handen genomen: 9-8! Stuivertje wisselen tot aan de rust leidde uiteindelijk tot een 10-10 ruststand na een helft waarin beide ploegen deels de bovenliggende partij waren geweest. Wie zou in de tweede helft de boventoon voeren? Na goals van Freek en Eric stond het 12-12, en was het wachten wie er als eerste een gaatje zou kunnen slaan. En dat bleek Novio, en de dames gaven de doorslag. Elise schoot raak, Kirsten gooide opnieuw een vrije bal door de korf, en Novio had het gewenste gaatje van twee goals te pakken op 14-12. Wisselingen bij Rigtersbleek gaven Noviomagum vervolgens een enorm rebound overwicht in de aanval, en dat was een zet waar ze in Enschade misschien nog wel eens aan terug zullen denken. De aanvallen van Novio werden namelijk ontzettend lang, Rigtersbleek kwam niet in de buurt van een rebound, en na een aanval van maar liefst 3,5 minuut denderde Karien langs haar dame voor de doorbraak, werd licht geduwd door een heer van Rigtersbleek, en Eric rondde strafworp bekwaam af: 15-13. Was het dan gespeeld? Nee zeker niet. De lengte die het vak van Rigtersbleek in de verdediging te kort kwam hielp namelijk wel met de snelheid om vrij te komen, en na twee rake schoten kwam Rigtersbleek toch nog gelijk: 15-15! Het zou toch niet wéér mis gaan in een wedstrijd waar de verschillen zo klein waren… Maar nee, direct uit de tegenaanval wist Eric raak te schieten voor de 16-15, en die voorsprong werd met hand en tand tot het laatste fluitsignaal verdedigt! Eindelijk een overwinning voor de Nijmegenaren, dat ook met beter spel voor de dag kwamen in vergelijking met de wedstrijden hiervoor. Nog steeds zijn er wat zorgen over de percentages die de ploeg haalt, maar gezien de goede inzet en verbeterde houding in het veld lijkt de weg omhoog definitief ingezet! Volgende week gaat de selectie op bezoek bij de selectie van ODIK uit Barneveld, hopelijk kunnen daar ook weer de nodige punten vergaard worden.

Eric 5x, Kirsten 4x, Freek 3x, Mikki 2x, Elise 1x, Karien 1x