Noviomagum onderuit bij MIA ondanks goede start 

De eerste speelronde van 2018 is ook gelijk de laatste ronde van de “heenwedstrijden”. Novio 2 werkte deze in Zutphen af tegen het nog puntloze KVZ, Novio 1 ging in Amersfoort op bezoek bij MIA, dat 1 puntje meer had vergaard dan de Nijmegenaren. 

Het tweede mocht als eerste aantreden. In een wedstrijd die eigenlijk niet verloren mocht worden wilde het 2e bovenin mee blijven draaien, kwam Novio al snel op een 1-4 voorsprong via 3 doorloopballen. Toen Matthieu, Sanne en daarna Michiel achtereenvolgens scoorden, leek de wedstrijd op 2-7 al beslist, en leek het een kwestie van doordrukken om de overwinning makkelijk veilig te stellen. Een slordige fase zorgde er echter voor dat dat niet zo makkelijk ging als gehoopt. Uiteindelijk gebeurde het vlak voor de rust alsnog, een tussensprintje van 4 goals zorgde voor een duidelijk verschil met de rust: 3-11. In de tweede helft ging KVZ 3 er nog vol in, maar het was niet bij machte om het gat op het scorebord écht te verkleinen. Wel zorgde het ervoor dat Novio 2 aanvallend niet in een flow kon komen, zodat er ook geen monsterscore werd neergezet. Nadat Kim en Stefanie zorgden voor de 6-16 was er hierdoor nog de kans voor Tom om wat speelminuten te maken na 3 maanden blessureleed. Uiteindelijk werd na een matige tweede helft de eindstand bepaald op 8-19. Hierdoor vinden we het 2e na 7 speelrondes terug op een gedeelde tweede plaats, met 3 punten achterstand op koploper DVO 4. 

Dan onze boegbeelden. Die konden met een overwinning over MIA naar de tweede plek klimmen op de ranglijst. En Novio leek daar wel trek in te hebben, want het schoot werkelijk uit de startblokken. Aangedreven door een enorm rebound overwicht en een loepzuivere Rein (hij zou de eerste helft 6 goals maken met een percentage van 75%!) liep het razendsnel uit naar een 2-8 voorsprong. MIA kon in deze fase totaal niet in de wedstrijd komen, en dus genoeg reden voor de Amersfoorters om in de eerste helft met wissels het herenkwartet goed door elkaar te husselen. Dat hielp om MIA meer grip op de wedstrijd te krijgen, en langzaam probeerde het terug te keren in de wedstrijd. Dit lukte door een matige afronding slechts gedeeltelijk, maar omdat ook Novio in het laatste deel van de eerste helft stil viel was de ruststand 7-11. Eric schoot snel na de rust de 7-12 binnen, en vanaf dat moment leek MIA te beseffen dat het snel terug zou moeten komen mocht het nog een kans willen maken op de overwinning. Het schakelde meerdere tandjes bij, en Novio had erg veel moeite om die versnelling te volgen. Met 4 goals op rij kreeg MIA het gat op 11-12 al bijna dicht, wat Mark met de 11-13 nog even uitstelde, maar vervolgens stond het niet veel later alsnog gelijk: 13-13. Het spel van Novio leek in de tweede helft niets op de eerste helft, duels in de rebound werden niet meer gewonnen, afvallende ballen niet veroverd, en de ploeg kon hierdoor niet genoeg herhalen om goals te blijven maken, wat MIA aan de andere kant wel voor elkaar kreeg. Reden voor Wilco om ook in te grijpen, Rein en Mark wisselden van vak, maar het was MIA dat goed doorging en voor het eerst een gaatje sloeg naar 16-14. Liet Novio het dan toch uit de handen glippen? Niet zonder slag of stoot! Een zeer sterk reboundende Eric stelde Kirsten in staat met twee goals de stand gelijk te trekken en het publiek ging zitten voor een spannende slotfase. Een vrije bal werd goed afgerond door MIA, maar een schot van Mark egaliseerde weer naar 17-17. Eric schoot vervolgens de 17-18 binnen, maar die werd weer gecounterd met een strafworp voor MIA. Mark schoot daarna nogmaals een voorsprong voor de Nijmegenaren op het scorebord voor 18-19, maar ook die werd vlak voor tijd weggepoetst door de ploeg uit Amersfoort. Wie zou het laatst lachen? MIA schoot ditmaal als eerste raak, en met minder dan 1 minuut te spelen bleek dat de beslissing, een korte kans van Eric na opnieuw een sterke rebound rolde van de korf: eindstand 20-19. Een overwinning op basis van veel karakter voor MIA, en hele zure druiven voor Novio. Door de overwinning slaat MIA een gaatje met de concurentie, en komt Novio in een grote middenmoot terecht van 5 ploegen die zich allemaal binnen twee punten van elkaar op de ranglijst bevinden. Wil het niet afglijden naar de gevarenzone, dan moet de ploeg de wedstrijd van volgende week in Enschede tegen Rigtersbleek absoluut weten te winnen. 

Doelpunten Noviomagum: 

Rein 6x, Eric 4x, Mark 3x, Esther 2x, Kirsten 3x, Daan 1x