Noviomagum morst eerste punten tegen Juventa

Speelronde 2 alweer, waar de selectie van Noviomagum na het succes van de eerste week moest aantreden tegen Wageningen 3 en Juventa 1 om te zorgen dat die perfecte score in stand zou blijven.

Ondanks dat het 2e later begon, beginnen we daar toch mee… Met invalcoach Martijn aan het roer begon de wedstrijd gelijk opgaand, maar sloeg Novio 2 vanaf 2-2 via een goal van Astrid en twee doorloopballen van Kim en Michiel (die er eerst één miste na een Globetrotter-achtige steekpass van Tjeu) een gaatje naar 3-5. Astrid moest vervolgens de strijd al staken, zij werd vervangen door Hanna. Wageningen had veel moeite met de druk die Novio gaf, en het goede voorverdedigen haalde de thuisploeg genoeg uit het spel om Novio 2 de kans te geven uit te lopen: via de gebroeders Olthof, nogmaals Michiel en Hanna zou de ruststand bepaald worden op een dik verdiende 5-9. Om het overwicht in de tweede helft ook vast te houden zou het in de verdediging gedaan moet blijven worden, en dat had de ploeg goed begrepen. Ook in de tweede helft werd Wageningen zoveel mogelijk van de “sweet spots” weggehouden en de druk die daardoor aan de buitenkant kon worden gegeven maakte het Novio mogelijk het gat van 4 goals goed vast te houden. Sterker nog, vanaf 8-12 leken drie Nijmeegse rake schoten van Mikki, Kim en Tjeu de wedstrijd te beslissen bij 8-15. Maar niets bleek minder waar, Wageningen bleef doorgaan en gaf zich nog zeker niet gewonnen in eigen huis. En juist in die fase kreeg Novio meer moeite: de eigen aanvallen gingen iets moeizamer, de goals vielen even niet, en aan de andere kant glipte er af en toe een speler van Wageningen uit het verdedigende net dat de ploeg zo strak had aangetrokken in het eerste gedeelte van de wedstrijd. Na 4 goals op rij van Wageningen tot 12-15 zag je toch de eerste lichte tekenen van vertwijfeling (“Het zal toch niet..?!”), maar toen stond de topscorer van de middag nog één keer op: Michiel schoot raak voor de 12-16, en dat besliste de wedstrijd dan definitief. Na nog een goal van Wageningen zette Mikki (die voor de tweede wedstrijd op rij 43% van zijn pogingen door de korf gooide!) de eindstand op het scorebord: 13-17. Een prima wedstrijd van de Nijmeegse reserves, die bijna vanaf begin tot eind gecontroleerd werd, klasse!

Dan de hoofdmacht, dat aantrad tegen een (buiten de hoofdcoach om) onbekende tegenstander: Juventa uit Hardenberg. Noviomagum wilde nog wat goedmaken na het spel uit de eerste speelronde, toen de afronding te matig was om tevreden mee te zijn. En het begin leek dat te onderstrepen, na 5 minuten stond de ploeg al met 0-3 voor na goals van Rein, Eric en Freek. Vervolgens werd het bijna de hele eerste helft stuivertje wisselen tussen de twee ploegen, hoewel er ook deze week niet veel gescoord werd (halverwege de eerste helft zelfs een kwartier lang niet…), maar in de laatste minuut voor de rust wist Novio met een raak schot van Kirsten en een strafworp van Freek een gat van vier te slaan met Juventa: 4-8. De verdediging leek net als vorige week in orde, maar opnieuw waren er fases voor de Nijmeegse formatie waarin de schoten maar niet wilden vallen. Dus zaak om scherp te blijven en dit gat waar zo hard voor was gewerkt met hand en tand te verdedigen. Maar Juventa gooide voor het eigen publiek niet zomaar de handdoek in de ring, en ging nogmaals vol de strijd aan. En al snel timmerde Juventa het gaatje bijna helemaal dicht: ondanks twee goals van Peta stond het 10 minuten na rust alweer bijna gelijk: 9-10. Binnen één minuut vergrootten Freek en Elise dit gat weer naar 9-12, en toen was er nog een kwartier te spelen. Kon dit gaatje geconsolideerd worden? Juventa nam een time-out, en daarin sprak de Juventa-coach duidelijke taal: “Wij gaan hier écht niet verliezen, hoor!”. En hij zou gelijk krijgen: Juventa scoorde driemaal op rij om de stand gelijk te trekken, en nam daarna zelfs (voor de eerste keer in de wedstrijd!) de leiding met een raak afstandsschot en nog vijf minuten te spelen: 13-12! Konden onze helden de rug dan nog rechtten in deze moeilijke periode? Het antwoord was al duidelijk: helaas kon Novio er geen doelpunten meer bij prikken. Na meerdere aanvallen en kansen (Juventa miste in de absolute slotfase nog twee strafworpen om de deur definitief in het slot gooien) floot de scheidsrechter bij een stand van 13-12 voor de laatste keer, en moest Novio zijn eerste nederlaag van het seizoen slikken. Ook in de tweede helft was er een lange fase waarin de score voor de Nijmegenaren droog stond, en wedstrijden winnen waarin je in beide helften een kwartier lang niet scoort is natuurlijk erg lastig… Een zure appel, maar er is weinig tijd om bij de pakken neer te gaan zitten. Volgende week moeten de teams immers weer aan de bak, dan in thuiswedstrijden tegen de selectie van Telstar uit Hoevelaken. Komt u ons weer aanmoedigen?

Eric 3x, Freek 3x, Kirsten 2x, Peta 2x, Elise 1, Rein 1x