Noviomagum moet tweede nederlaag incasseren tegen ODIK 

Speelronde vijf van de zaalcompetitie, waar Novio 1 en 2 uitwedstijden moesten spelen tegen respectievelijk ODIK 1 en Wageningen 6. Een zware opgave voor Noviomagum 1, dat de ongeslagen koploper treft, en een waarschijnlijk lastige wedstrijd voor Novio 2 tegen het ervaren Wageningen. 

Zoals eigenlijk zelden, eerst het 1e, aangezien zij als eerste moesten spelen op de avond. Koploper ODIK is na een flinke kwaliteitsinjectie ten opzichte van voorgaande jaren ineens omgetoverd tot topfavoriet voor de titel in de 1e klasse, waardoor Novio wist dat het de mouwen goed op zou moeten stropen om een kans te maken tegen de Barnevelders. In het begin van de wedstrijd lag het tempo gelijk erg hoog: ODIK gaf enorm veel druk en liet gelijk zien dat het snel en daadkrachtig naar goede kansen toe weet te spelen. Novio kwam via twee vrije ballen van Esther en Daan tot tweemaal toe voor tot 1-2, maar vervolgens liep ODIK hard over de Nijmegenaren heen. Met een bijzonder hoog rendement liep het uit naar een 6-2 voorsprong voordat Freek met een mooie doorloopbal wat terug wist te doen. Vervolgens ging het scoreverloop langer gelijk op, maar bleef het ODIK dat de overhand hield in de wedstrijd doordat ze het verdedigend erg sterk voor elkaar hadden. Rein kwam al vroeg in het veld, scoorde gelijk een vrije bal, en Novio knokte zich terug tot 9-7. Maar ODIK sloot de helft sterk af en creëerde een groter gat van 13-8 bij rust. Een zware eerste helft, ODIK liet zien inderdaad een zware opgave te vormen voor de Nijmegenaren, maar het moest gewoon de kop omhoog houden en de schouders eronder blijven zetten. Tot 15-11 scoorden beide ploegen weer om en om voordat ODIK met 4 goals op rij de wedstrijd definitief in het slot leek te gooien bij 19-11. Vanaf toen was het gewoon vrijuit spelen en vol blijven gaan voor Novio, en zien of je nog dichterbij kon komen. Inez kwam nog in het veld voor wat meer aanvallende kracht, en bij ODIK stokte de productie van de spitsen ineens voor een langere fase. Novio kroop dichterbij: via 22-15 werd het 23-19 en werd het gat toch ineens overbrugbaar. Op 25-21 leek het vlak voor tijd toch klaar, totdat Daan ineens nog twee ballen raak schoot en het verschil tot 2 had terug gebracht met nog een minuut op de klok. Zou een wonderlijke comeback er nog in zitten? Het antwoord werd helaas nee, de zichzelf constant vrijspelende spits van ODIK gooide er in de laatste twee aanvallen nog twee door de korf: eindstand 27-23 in het voordeel van ODIK. Een terechte overwinning voor hen, maar complimenten voor de Nijmegenaren die het ondanks een lastige wedstrijd nooit opgaven en er vol voor bleven gaan. 

Dan het tweede, dat later op de avond aantrad tegen Wageningen 6. Een klassiek lastige uitwedstrijd door de ervaring van de tegenstander, maar zeker een wedstrijd die normaal gesproken gewonnen zou moeten kunnen worden. En in de beginfase leek dit ook het geval, na een stroeve start liep Novio uit naar een 2-7 voorsprong met goals van Peta, Anne, Sanne en Michiel. En toen ineens lukte het niet meer bij Novio 2. Kansen werden niet meer benut, er werden geen rebounds meer gepakt door de fysieke kracht van de tegenstander, en het liet zelf verdedigend te vaak steken vallen. Dit gaf Wageningen de kans om terug te komen tot 6-7 bij de rust. Weinig goals in een niet al te hoogstaande wedstrijd, maar spannend werd het hierdoor wel! In de tweede helft maakte Wageningen snel gelijk, en nadat het eventjes gelijk opging nam het zelfs een voorsprong van 11-9. Het had Novio precies waar het hebben wilde, de scheidsrechter liet viel duels doorgaan waar de gastheren erg dankbaar gebruik van maakten, maar Novio speelde zelf erg matig en zette hun aanvallen niet goed genoeg op om weer terug te kunnen komen in de wedstrijd. Reden voor Marc dus ook om in te gaan grijpen: Freek, Eric, Kirsten en Cristel kwamen allen in het veld om de wedstrijd alsnog proberen over de streep te gaan trekken. Er werd soberder gespeeld, in de hoop meer te kunnen herhalen en zo weer naast Wageningen te komen. Maar Novio 1,5 kreeg het gat maar niet dicht, Wageningen bleef profiteren zodra de ploeg verdedigend er ook maar even naast zat.  Bij 18-15 vlak voor het einde leek de wedstrijd beslist, maar Eric, en vervolgens tweemaal Mikki zorgde voor een gelijke stand met nog 1 minuut op de klok. Met nog een paar seconden kreeg Kirsten vervolgens een overduidelijke strafworp mee. “De Reus” van Novio durfde na twee missers op de dag niet meer, hij legde hem af op “de Albatros”, die niet faalde en er zo voor zorgde dat Novio er met de punten vandoor vloog: 18-19 werd de eindstand. Geen goede wedstrijd, maar een heuse thriller die voor veel blijdschap en opluchting zorgde. Volgende week zijn er weer kansen: dan in eigen huis tegen DOS-WK 2 en Telstar 1. Tot dan! 

 

Doelpunten Noviomagum: 

Daan 5x, Eric 5x, Freek 4x, Rein 3x, Esther 2x, Inez 2x, Cristel 1x, Kirsten 1x