Noviomagum heeft de goede Spirit gelijk te pakken in 2019

Afgelopen zaterdag ging het korfbalseizoen voor het eerst verder sinds de kalender is omgeslagen naar 2019. Voor speelronde 5 kwam de selectie van Spirit op bezoek in de Triangel om de krachten te meten met die van Noviomagum. Geen onbekende tegenstander natuurlijk, maar wel met de nodige mutaties, waardoor deze wedstrijden misschien weer wat andere gezichten zouden kunnen krijgen.
Zoals altijd eerst het 2e. Dat startte met een lange openingsaanval, die uiteindelijk door de jarige Tjeu met een rake strafworp werd besloten. Later schoot Tjeu van afstand ook raak voor 2-0, en Novio begon aardig aan de wedstrijd. Het had duidelijk over in de rebound, speelde zelf langere aanvallen, maar in het begin wist het Spirit 2 niet van zich af te schudden: ondanks goals van Tjeu, Anne en een schitterde “alley-oop” van Michiel stond het 5-5 na een kwartier spelen. Maar vanaf dat moment kon Novio 2 het krachtsverschil op het veld ook op het scorebord gaan uitdrukken. Het pakte Spirit 2 bij de keel, scoorde zes keer op rij (met als slotakkoord nog een mooi kunstje van Michiel onder de paal) en zette de stand op 5-11 voordat Spirit 2 wat terug deed. Maar Novio hield de concentratie vast tot het einde van de eerste helft, en met doelpunten van Mark, Cris (2x) en Stefanie werd de ruststand bepaalt op 15-7. Sterke eerste bedrijf, waardoor Spirit 2 al op een duidelijke achterstand werd gezet. Concentratie en inzet vasthouden voor de tweede helft, en dan mag een overwinning de ploeg niet meer ontgaan! Binnen vijf minuten in de tweede helft vielen al gelijk vijf goals, waarvan bij Novio gemaakt door Tjeu, Michiel en Stefanie: 18-9. Maar Novio 2 kon het rendement en de dominantie van de eerste helft niet opnieuw op de mat leggen. Spirit kwam beter in de wedstrijd, de afronding bij de Nijmegenaren werd minder, en na drie goals op rij van Spirit had coach Marc er halverwege de tweede helft genoeg van. Een verhitte dubbele time-out volgde met een stevige woordenwisseling tussen coach Marc en speler Mark, maar de speler Mark deed in de eerstvolgende aanval daarna het enige goede wat je kunt doen: je handen laten spreken. Hij rondde een keurige doorbraak enkelhandig af: 21-15. Vervolgens leidde ijzersterk reboundwerk van Cristel eerst tot een doelpunt van Tjeu, en een aanval later haalde Cristel zelf de trekker succesvol over: 23-15. Wedstrijd beslist, de drie goals van Spirit waren voor de statistieken: eindstand werd 23-18. Een lekker begin van Novio 2, dat eigenlijk geen moment in gevaar kwam in de wedstrijd, en zich zo nestelt in de bovenste helft van de ranglijst.
Dan de hoofdmachten van beide ploegen, die zich al zo vaak aan elkaar hebben gemeten. Eric opende de score vanaf de strafworpstip, waarna Peta met een raak schot de stand op 2-0 bracht. De scores vielen vanaf dat moment om en om tot 5-4 (waarbij vooral een schot van Mikki dat meerdere keren op de korf stuiterde maar er toch in viel de grootste blikvanger was), totdat Novio met een serie rake schoten van Rein (2x), Elise en Kirsten het eerste gat te pakken had: 9-4. En dat sterke spel hield Novio vast in het verloop van de eerste helft. Freek en Peta scoorden beide twee keer (Peta één keer met een prachtige doorloopbal), en later wierpen Rein, Kirsten (2x), Peta en Mikki de bal nogmaals succesvol door de korf: ruststand 18-9. Een prima rendement in de eerste helft van de Nijmegenaren van 32%, als je had vasthoudt kun je natuurlijk bijna niet verliezen. Maar ja, zie het maar eens vast te houden… In het begin van de tweede helft vielen de goals weer over en weer tot aan 24-12, met aan Nijmeegse zijde doelpunten van Mikki (2x), Kirsten, Freek, Eric en Karien. Maar toen kwam uit het niets een beetje de klad in het spel van de thuisploeg. En waar het aan lag (scherpte? Conditie? Slechte keuzes?), dat blijft moeilijk om aan te wijzen. Feit is dat Spirit wél gewoon door bleef gaan, het scoorde vier keer op rij, en aan de kant van Novio werd er naar elkaar gewezen, naar de kant gekeken, en geschreeuwd om time-outs en wissels. Tekenen dat de onzekerheid toch weer een beetje in de ploeg was geslopen, ondanks dat er nog een royale voorsprong op het scorebord stond. Na die gewenste time-out scoorde Kirsten twee keer, en dat besliste dan eigenlijk definitief de wedstrijd. Eindstand zou 27-20 worden. Een hele degelijke overwinning van Noviomagum, dat daardoor over Spirit heen klimt op de ranglijst. Volgende week wachten er uitwedstrijden: Novio 2 gaat op bezoek bij Dindoa 3, terwijl Noviomagum 1 afreist naar Utrecht voor een wedstrijd tegen Synergo.

Kirsten 6x, Peta 4x, Freek 4x, Mikki 4x, Rein 4x, Eric 3x, Elise 1x, Karien 1x