Moeilijk scorend Novio verliest van koploper NKC’51

Onder het genot van een heerlijke oktoberzon werkte de selectie van Noviomagum afgelopen zaterdag alweer de 6e wedstrijdronde van het seizoen af. Het toeval wilde dat er voor beide teams een lastige wedstrijd op het programma stond, beide teams kregen de koploper van hun poule op bezoek, namelijk Dindoa 2 en NKC’51 1.

Het tweede mocht zoals altijd als eerste beginnen. Om aansluiting terug te vinden bij Dindoa moest er gewonnen wonnen, en dat straalde de ploeg in het begin direct uit. Kim opende de score met haar typerende omdraaibal, en Michiel mocht later vanaf de strafworpstip aanleggen voor de 2-0. En Novio 2 ging door, Stefanie maakte een prachtige doorloopbal na goed ondersteunend werk van Mark, en Tom schoot raak en het was al 4-0! Dindoa probeerde in de wedstrijd te komen, maar de afronding van de ploeg was nog niet op orde (zeker niet vanaf 2,5 meter…). Ondanks dat begon het beter te lopen bij de gasten, maar alsnog konden zij niet voorkomen dat via goals van Michiel, Mark en Kim Novio uitliep naar 7-2. Een time-out van Dindoa bleek vervolgens voor even de oplossing. Novio kreeg het moeilijker met de enorme dreiging naar binnen van de uitploeg, en werd onrustiger in de eigen aanvallen. Dat gaf DIndoa de kans het gat weer enigszins te dichten voor de rust: 7-5. Novio 2 was daar volgens coach Marc te aangeslagen onder: “niet zo chagrijnig kijken, we staan verdorie gewoon voor!”. Misschien nog een effect van het weggeven van de overwinning vorige week? In de tweede helft begon het team zakelijk te werken naar de overwinning. Het hield het in de verdediging soberder, en aanvallend werd er met een duidelijke rebound gespeeld om de bal goed over te houden mocht er een kans gemist worden. In het begin scoorden de ploegen om en om, goals van Kim, Mark en Mikki werden door Dindoa gepareerd, maar de gasten konden maar niet dichterbij komen: tussenstand werd 10-8. En vervolgens was Novio in staat om een tussensprint in te zetten. Het in de verdediging wisselen van de heren bij Dindoa zal later wellicht nog geëvalueerd worden, Mark profiteerde namelijk maximaal van de nieuwe dekking door een strafworp te forceren (dit keer wel afgerond door Tom) en daarna zelf raak te schieten. Mikki knalde er vervolgens nog een bij en de wedstrijd leek beslist: 13-8. Maar Dindoa behield vertrouwen en ging door, het liep in op de thuisploeg tot 13-10, maar Tom schoot vervolgens de 14-10 binnen voor de Nijmegenaren. Toen ook deze direct gepareerd werd door Dindoa, speelde Novio een paar hele zakelijke aanvallen met een duidelijk rebound overwicht, en haalde zo eigenlijk de wedstrijd binnen in de slotfase. Dindoa scoorde de 14-12 in de laatste minuut, moest opnieuw een lange tegenaanval weerstaan, maar onderschepte de bal en scoorde zelfs nog de 14-13. Maar toen stonden er nog maar enkele seconden op de klok, en de Nijmeegse aanval kon de bal vervolgens simpel vast houden. Een mooie overwinning van Novio 2, dat de hele wedstrijd voor stond en verdiend de aansluiting met Dindoa weer vindt op de ranglijst.

Dan de hoofdmacht, die ondanks een verliespartij tegen ODIK met een goed gevoel terug kwam uit Barneveld. Er was immers een goede pot op de mat gelegd, met name door nieuwe frisheid in het samenspel. Als die lijn werd doorgetrokken zou de ploeg vast en zeker meer overwinningen kunnen gaan pakken op het veld. Maar al in de eerste helft van de wedstrijd werd duidelijk dat de ploeg niet hetzelfde elan uitstraalde. De aanvallen waren erg statisch, en de afronding zakte naar een bedenkelijk niveau (gekenmerkt door twee gemiste strafworpen achter elkaar). Maar NKC’51 kon daar lange tijd niks tegenover zetten, de ploeg had moeite met de lengte van de Nijmegenaren, en wist de bal lang niet door de korf te krijgen. Uiteindelijk kwam het via een vrije bal, een strafworp, en een afstandschot dan toch op 0-3, voordat Rein na ruim een kwartier (!) met een handigheidje onder de korf de eerste Nijmeegse goal maakte. Karien scoorde daarna een mooi schot door weg te trekken uit de korf voor de 2-3, maar na de 2-4 van NKC’51 was het opnieuw lang wachten op doelpunten. Kansen waren er genoeg voor de thuisploeg, maar makkelijk waren ze door het eentonige spel lang niet altijd, wat het rendement niet ten goede kwam. Rein wist zich mooi vrij te spelen voor de 3-4, maar later werd het publiek pas écht wakker geschud door het rustsignaal: 3-4… Slechts 3 goals uit maar liefst 60 pogingen de eerste helft, dat moest natuurlijk beter. Gelukkig was de wedstrijd nog lang niet verloren, omdat NKC’51 door de sterke rebound van Novio maar weinig kansen kreeg om uit te lopen. Freek miste snel in de tweede helft vanaf de strafworpstip de ideale mogelijkheid om gelijk te komen, en vervolgens straalde Novio in de gehele tweede helft nauwelijks mentale wil uit om het tij te keren. En dat lukte vervolgens ook niet. NKC’51 liep uit naar 3-7 (wat met de weinige doelpunten al een groot verschil leek), voordat Novio toch nog één keer iets terug deed via Kirsten en een strafworp die Freek deze keer wel afrondde: 5-7. Zou het tóch nog gaan draaien? Helaas niet, tussen vijf doelpunten van NKC’51 door scoorde Novio maar één keer: een vrije bal van Kirsten. Daan sloot vervolgens al ruim voor tijd de laatste goal van de wedstrijd binnen: eindstand van de wedstrijd werd een 7-11 nederlaag voor Novio 1. Natuurlijk was deze pupillenuitslag voor het publiek niet bepaald een pretje, maar misschien dat het matige spel en inzet de supporters nog het meest dwars zullen zitten… Volgende week weer de kans op revanche, dan speelt de selectie twee belangrijke wedstrijden tegen de selectie van Victum in Houten.

Kirsten 2x, Rein 2x, Karien 1x, Daan 1x, Freek 1x