Matige tweede helft doet Noviomagum de das om

Het was zover, afgelopen zaterdag ging het publiek dat was komen kijken zitten voor de eerste speelronde van het zaalseizoen. Lekker warm binnen, piepende schoenen, een klein veld, de schotklok, daar gaat het menig korfballiefhebber wel een beetje van kriebelen. Zo ook bij de selectie van Noviomagum, dat in de openingsronde aantrad tegen Meeuwen 4 en Juventa 1 in de Triangel.
Zoals altijd mocht het 2e beginnen. En dat begin was wat slap van de Nijmegenaren, wat de gasten in staat stelde een 0-3 voorsprong te pakken. Vervolgens kwam Novio 2 dan wel in de wedstrijd, en na een goal van Cris scoorde Rein tweemaal om de stand gelijk te trekken: 3-3. Vervolgens werd het stuivertje wisselen tot 5-5, en toen ging Novio het beter organiseren, een duidelijke rebound werd neergezet in beide vakken, waardoor er meer kansen genomen werden, en zo kon de ploeg in het verloop van de eerste helft weglopen van Meeuwen 4. Doelpunten uit de handen van Anne, Stefanie, Kim, en tweemaal van Rein en Tjeu zorgden voor een gat op het scorebord van 12-5. De ruststand zou uiteindelijk een comfortabele 16-10 worden in het voordeel van de Nijmegenaren. Zaak om in de tweede helft rustig door te gaan, en het spel met de laatste tips van coach Marc nog te verbeteren. En dat lukte de ploeg aardig, in een vermakelijke tweede helft kwam de overwinning niet meer in gevaar voor Novio 2. Met goals van Tjeu, Rein, Anne, Stefanie en Kim liep het eerst uit naar 22-11, en toen werd de jacht naar de grens van dertig ingezet als nieuwe doelstelling. Gesteund door uitblinkers Tjeu in het ene vak (er was geen reboundduel dat hij niet kon winnen) en Rein in het andere vak (als doelpuntenmachine van de middag) werkte Novio langzaam maar zeker naar het nieuwe doel toe, en invaller Annick kreeg vervolgens de eer om hem te maken een minuutje voor tijd: 30-22. Vervolgens was er nog één doelstelling te behalen, en dat was Rein aan de 10 goals helpen. Hij leek gedurende de laatste 10 minuten te bezwijken onder de opgelegde druk van de reserves, maar in de allerlaatste seconde schoot hij na een crosspass van Kim dan toch nog zijn 10e binnen vanaf de zijlijn: eindstand 31-22. Een mooie start voor Novio 2, dat wint door veel goals te maken, en met vertrouwen de volgende wedstrijd tegemoet zal zien.
Dan Novio 1, dat speelde tegen een bekende tegenstander van het veld, Juventa 1. Toen werd er nipt verloren van de ploeg uit Hardenberg. De eerste goal van de wedstrijd kwam op naam van Kirsten, die een doorloopbal mooi afrondde, maar vervolgens bleek het in de openingsfase moeilijk scoren voor Novio, en Juventa nam over. De ploeg nam een 1-4 voorsprong alvorens Kirsten opnieuw scoorde, deze keer uit een vrije bal. Karien en Mikki neutraliseerden twee doelpunten van Juventa om tot een 4-6 tussenstand te komen na tien minuten spelen, Peta schoot de aansluitingstreffer binnen, maar Novio kwam maar niet naast Juventa terecht. Sterker nog, de Hardenbergers liepen uit tot 5-8. Maar dat leek Novio wakker te schudden, er kwam meer beleving in de ploeg en de doelpunten vielen even wat makkelijker. Kirsten, Mark, en Eric schoten raak, en plots stond het dan gelijk: 8-8. En dat was nog niet genoeg voor de thuisploeg, Daan scoorde tweemaal van afstand en Eric deed daar nog een schepje bovenop: 11-8. Mikki zorgde uiteindelijk voor het slotakkoord door de 12-9 binnen te schieten, en dat werd de ruststand. Een veelbelovende eerst helft van Novio, dat even niet goed in de wedstrijd zat maar het initiatief erg goed wist over te nemen van Juventa. Natuurlijk zaak om dat vast te houden en de tegenstander zo op de pijnbank te leggen. Maar het zou anders lopen de tweede helft. De redactie weet niet wat er is gezegd tijdens de rust in de kleedkamer, maar één ding is duidelijk, dat kunnen ze beter nooit meer zeggen… Novio had ontzettend veel moeite om in het tweede bedrijf de korf te vinden, Peta scoorde nog de 13-10, maar Novio wist vervolgens lang niet te scoren, en langzaam maar zeker wist Juventa dichterbij te kruipen en gelijk te maken: 13-13. Dat was na ongeveer 10 minuten spelen in de eerste helft, en het zou nog vijf minuten duren voordat Novio via een schot van Mikki weer eens zou scoren. Alleen toen had Juventa er alweer twee door de korf gemikt, dus stond het 14-15. Freek maakte vervolgens na een paar weken blessureleed zijn rentree, maar het was Juventa dat eerst scoorde voor de 14-16. Maar er waren nog 8 minuten te spelen, en dus nog tijd zat! Maar Novio had doelpunten nodig, en vandaar dat het geen verrassing was dat Rein werd ingebracht na zijn zuiverheid in de wedstrijd ervoor. Maar ook hij kon het tij niet meer keren, en de Nijmegenaren kwamen in het vervolg zelfs helemaal niet meer tot scoren. Juventa maakte er nog eentje, en de eindstand werd 14-17. Een bittere pil voor de Nijmegenaren, die door een dramatische afronding in de tweede helft (4%…) een goede eerste helft geen vervolg wisten te geven. Het is duidelijk waar het deze middag aan lag, en daar zal de ploeg zich op focussen als verbeterpunt voor de volgende wedstrijd. Dan spelen beide selectieteams een uitwedstrijd, beide ploegen gaan op bezoek bij Sparta in Nijkerk.

Kirsten 3x, Mikki 3x, Peta 2x, Daan 2x, Eric 2x, Karien 1x, Mark 1x